رمز-ارز چیست؟
رمز-ارز گونهای نوین از ابزار تبادل و معامله است که ویژگیهای منحصربهفردی دارد؛ از جمله اینکه تحت نظارت هیچ نهاد متمرکز مالی مانند بانک مرکزی یک کشور نیست و مبادلهی آن مستقیما بین دو طرف معامله انجام میشود. ازآنجاییکه رمز-ارزها محدود به مرزهای هیچ کشوری نیستند، در معاملاتی که طرفین آن در کشورهای مختلف هستند نیز استفادهی قابلتوجهی دارند و مشکل تعیین ارز مورد توافق در یک قرارداد یا معامله و یا تعیین نرخ تبدیل ارز، با تعیین یکی از رمز-ارزها بهعنوان بهای معامله بهطور کامل حل و حذف میشود.
افزایش کاربری رمز-ارزها با گذشت زمان و رایجتر شدن آنها در بازار باعث شده که بعضی افراد برای حفظ ارزش داراییهای خود، آن را در قالب یکی از رمز-ارزها نگهداری کنند. اما باید ببینیم این کار سود و امنیت کافی دارد؟
ارزش رمز-ارز چهطور تعیین میشود؟
رمز-ارزها، مانند ارزهای کشورهای مختلف، نرخ تبدیل دارند و هر روز ارزش آنها براساس معیارهای مختلفی تعیین و معامله میشوند. با توجه به اینکه یک رمز-ارز بهطور مشخص متعلق به یک کشور خاص نیست، مسائل معمول در اقتصاد کشورها و روابط تجاری و جغرافیای سیاسی، تأثیر کمتری نسبت به نوسان ارزش ارز هریک از کشورها در نرخ تبدیل یک رمز-ارز دارد و از این جهت شاید بتوان گفت خرید رمز-ارز امنیت بیشتری نسبت به خرید ارز کشورهای دیگر داشته باشد. اما باید توجه داشت که در عین حال، رمز-ارزها نسبت به برخی دیگر از وقایع حساسیت بیشتری دارند، مثلا این واقعیت مهم که از زمان ایجاد [و در واقع اختراع] رمز-ارزها زمان زیادی نمیگذرد و به همین دلیل، مفهوم رمز-ارز از جهات مختلف هنوز بالغ نشده و با پیشرفت یا تغییرات در حوزههای مختلف ممکن است متأثر شود؛ از جمله تغییرات فناوری و امنیت اطلاعات، تعیین ضوابط و محدودیتهای مالی از سوی مجامع بینالمللی یا برخی کشورهای تأثیرگذار در این حوزه و سایر موارد از این دست، میتواند تأثیرات ناگهانی و نسبتا بزرگی بر ارزش رمز-ارزها داشته باشد.
رمز-ارز بهعنوان سرمایه
از دیگر مسائل مهمی که یک فرد برای استفاده از رمز-ارز با هدف سرمایهگذاری و نه بهعنوان ابزار پرداخت و تبادل، باید منظور کند این است که رمز-ارزهای متعددی وجود دارند و با گذشت زمان بر تنوع آنها افزوده میشود، ولی در هر زمان برخی از کشورها برخی از آنها را به رسمیت میشناسند و برخی را نه؛ و در برخی از کشورها (از جمله ایران) هنوز هیچ یک از رمز-ارزها به رسمیت شناخته نشده، به همین دلیل پیگیری قضایی و حقوقی اتفاقات و اختلافات احتمالی در مورد رمز-ارز از سایر داراییها دشوارتر و پیچیدهتر است.
جمعبندی
نتیجه اینکه استفاده از رمز-ارزها برای مبادلات روزمره و خصوصا دور زدن محدودیتهای مالی و پرداختی بینالمللی مفید است، اما در مورد استفاده از رمز-ارز برای هدف سرمایهگذاری، میتوان بهطور خلاصه گفت که از جمله سرمایهگذاریهای خطرپذیر محسوب میشود، بدین معنا که اگر شخصی تمایل دارد بخشی از دارایی خود را در کاری سرمایهگذاری کند که احتمال سود نسبتا زیاد داشته باشد و از سوی دیگر احتمال باخت و از بین رفتن سرمایه نیز در آن باشد، میتواند به رمز-ارز بهعنوان یک گزینه فکر کند، اما اگر مایل باشد که دارایی خود را در حوزهای سرمایهگذاری نماید که از حفظ ارزش سرمایه مطمئن باشد، هرچند که سود ناگهانی و نامتعارفی هم نداشته باشد، قطعا خرید طلا گزینهی بهتریست.